Kontraster
av Jessica Arevärn, Umeå

”Det finns mycket som är vackert och härligt med Norrland. Naturen, vidderna och kreativiteten för att nämna några saker. Men det som intresserar mig mest och som jag känner störst kärlek för är kontrasterna. Något som Norrland är fullproppat av.

För mig är det just kontrasterna som gör en upplevelse intressant. Som när det är ljust på natten eller när jag flyttar mitt kontor i stan ut till timmerstugan i skogen. Hur de svarta bergen blir kritvita av snö och is på vintern och när ett varmt bastubad snabbt byts ut mot ett bitande dopp i en isvak.

Jag ville skapa ett verk som ger just en sådan kontrast. En kontrast mellan förpackningens innehåll, det vill säga den vita, lugna och svala mjölken kontra förpackningens utseende som jag vill formge med starka, bjärta toner som är allt annat än svala.

Figuren i mitten är baserad på mig själv. Hur jag står stadigt i denna böljande och kontrastfyllda miljö som Norrland är. Hur jag stolt representerar var jag kommer från och var jag har valt att bo och verka. Här är jag omgiven av härliga kreativa människor som också jobbar med uttryck och skapande på olika sätt. I bakgrunden syns även fjällen och midnattssolen som representerar naturen som omger oss.

Färgerna är hämtade från de mest färgstarka växterna i vår norrländska flora. Smörblomman, rödbläran, lingon, hjortron och enbär. Trots att de är bland de minsta i vår enorma natur är de ändå starkast. De som sticker ut. Därför är de mest intressanta för mig.”

- Jessica Arevärn